Het is een vreemd gezicht, de kersen en kardinaalsmutsen in Gouwzee, Zijdelveld en Rode Klaver gehuld in een jurk van witte spinsels, naast al die groene bomen vol in het blad. De spinselmot is weer actief. Maar wees gerust, het brengt geen schade toe aan mens of plant. Half juni vliegen de rupsen uit als motjes en verdwijnt het witte deken als sneeuw voor de zon.
De spinselmot - ook wel stippelmot - heeft zijn naam te danken aan de manier waarop de rupsen hun bescherming bouwen: ze weven draden (spinsel) waarmee ze een boom of struik bedekken als een soort klamboe. De rupsen van de mot pakken de bomen in om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden.
In tegenstelling tot de eikenprocessierups veroorzaakt de spinselrupsen geen schade aan de plant. De plant zal zich na het uitvliegen van de motten goed herstellen. De spinselrups heeft een voorkeur voor de kers, appel, wilg, meidoorn en kardinaalsmuts. Eiken lusten ze niet.
Het ‘gespinsel’ in de bomen start in mei en duurt enkele weken. In juni worden de rupsen motten. Heeft de spinselmot een boom in uw tuin te pakken en wilt u er iets aan doen? Plaats dan een mezenkastje in uw tuin. Mezen zijn de natuurlijk vijand van de rups. Met een overvloedig buffet voor de deur is het kastje erg aantrekkelijk voor mezen om zich daar te nestelen.