‘Kun je mij vertellen hoe je naar de huisarts gaat? Linksaf, rechtdoor en bij de rotonde naar rechts. ‘Goed zo! En heb je voorrang bij dit gele verkeersbord?’ Het zijn zomaar wat vragen waar de inburgeraars van de Z-route druk mee oefenen op een maandagochtend. De pilot van gemeente Stichtse Vecht, gemeente De Ronde Venen en Kansis blijkt succesvol.
De Z van Zelfredzaamheid
Zelfredzaam worden, dat is het doel van de Z-route. De groep bestaat uit statushouders die moeite hebben met het leren van de taal en weinig of nooit onderwijs gehad hebben in hun leven. Elke maandag, 13 weken lang, beginnen ze met een training bij leerwerkbedrijf Kansis.
‘Van een boek lenen bij de bieb, energie besparen in huis tot boodschappen afrekenen. We oefenen met situaties uit het dagelijks leven. Vaak ook heel visueel’, aldus docent Elja. Over hun favoriete Nederlandse product is de groep het vast eens. 'Káááás', klinkt het in koor.
Van werkervaring opdoen tot de taal leren
Naast praktische vaardigheden krijgen de deelnemers de kans om werkervaring op te doen. Maandagmiddag werken ze op de afdeling Verpakkingen bij Kansis. Daarnaast volgen ze 3 dagen per week taalles in Woerden of Mijdrecht. 'Druk, druk, druk. Veel reizen', glimlacht Sofia. Maar gelukkig is de groep erg gemotiveerd. Leren en werken een goede combinatie? De duimen vliegen omhoog.
Begeleiding vanuit een consulent
De deelnemers moeten in totaal 800 uur taalles volgen en 800 uur participeren (waaronder werken bij Kansis). Die route leggen ze af met een inburgeringsconsulent als hun 'gids'. Imane vertelt: 'Het mooie is dat we echt kijken naar ieders eigen niveau en wensen. Voor de één is vrijwilligerswerk het hoogst haalbare, voor de ander betaald werk. Ik begeleid nu een inwoner die graag in de zorg wil gaan werken. Daarom zoeken we voor haar een vrijwilligersplek, om vast ervaring op te doen en met de taal te oefenen.’
Samenwerking Stichtse Vecht en De Ronde Venen
Bijzonder aan het traject is de samenwerking tussen beide gemeenten. De beleidsadviseurs van Stichtse Vecht en De Ronde Venen troffen elkaar bij overleg in de regio en besloten om de krachten te bundelen. In het Ontwikkel-Lab van Kansis kreeg de Z-route vorm, als onderdeel van de Wet Inburgering.
Na de zomer start een volgende groep. En deze deelnemers? Die lijken hun weg al aardig te vinden in de samenleving. Net als in het verkeer.