Al jaren is bekend dat het drinken van koffie ervoor zorgt dat we alerter zijn en ons beter kunnen concentreren. Niet voor niets drinken miljoenen mensen ’s morgens vrijwel direct na het opstaan hun eerste kop koffie. Het geeft ze een goede start van de nieuwe dag. Inmiddels staat ook vast dat koffie drinken preventief werkt tegen het krijgen van de ziekte van Parkinson.
Koffie op de werkplek
Het is een gevleugelde kreet in ondernemersland: wil je tevreden werknemers, serveer ze dan goede koffie. Niet zo gek dus dat werkgevers veel aandacht besteden aan hun zoektocht naar een goede koffieautomaat bedrijf die bij voorkeur verschillende soorten koffie van hoge kwaliteit biedt. Met een goede kop koffie lijkt het werk voor veel mensen net wat soepeler te gaan. Bovendien roept de geur van verse koffie positieve gevoelens op.
Parkinson voorkomen
Onderzoekers van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) hebben dankzij een bijdrage van het Parkinson Fonds kunnen uitzoeken welk effect het drinken van koffie heeft op het voorkomen van de ziekte van Parkinson. Uit eerdere onderzoeken bleek dat verband al wel, maar die onderzoeken waren gebaseerd op zelfrapportage. Dat wil zeggen dat mensen zelf moesten aangeven hoeveel koffie ze dronken. Nu konden de onderzoekers een stap verder gaan, door bloedmonsters te analyseren. Daarbij is gekeken in hoeverre zich stofjes van koffie in het bloed van de testpersonen bevonden. Mogelijk draait het allemaal om de dopamine die door de aanwezigheid van cafeïne in koffie naar de hersenen stroomt. Iemand die lijdt aan de ziekte van Parkinson, heeft juist minder dopamine doordat hersencellen beschadigd zijn.
Overdaad schaadt
Een teveel aan cafeïne is echter ook niet goed. Aangeraden wordt om twee tot drie kopjes koffie per dag te drinken. Dat is overigens ook zo’n beetje wat de gemiddelde Nederlander aan koffie inneemt. Uitschieters zijn er natuurlijk altijd, maar het is verstandig om het drinken van koffie binnen de perken te houden. Ook kun je beter geen koffie drinken in de laatste zes uren voordat je gaat slapen. Je hebt namelijk een grote
kans dat je niet goed in slaap komt, als je dat wel zou doen.
Zwart graag
Als je een onderverdeling zou maken van de verschillende manieren waarop mensen hun koffie drinken, dan is zwarte koffie de favoriet. Daarna volgt de cappuccino, hoewel dat bij de jongere doelgroep precies andersom is.