Hoe zorgen we ervoor dat het opnieuw gebruiken van materialen kan leiden tot omzetverhoging en kostenbesparing? Gemeente De Ronde Venen organiseerde donderdag 27 juni een Circulair Ondernemerslab in Fort bij Nigtevecht. Zo'n 10 geïnteresseerde ondernemers vanuit verschillende branches waren aanwezig en lieten zich inspireren. Een aantal ondernemers startte met het maken van een circulair verdienmodel.
“Circulariteit is een belangrijk onderwerp. Op naar een duurzame samenleving waar de levenscyclus van bestaande producten wordt uitgebreid. Door producten opnieuw te gebruiken zorgen we voor minder afval. Denk aan het hergebruiken van restmaterialen of afvalproducten. Door circulair te ondernemen is het mogelijk om meer winst te behalen en gelijktijdig bij te dragen aan een duurzamere economie”, aldus wethouder Anja Vijselaar (Economie).
Hergebruik van grondstoffen wordt steeds belangrijker
Adviesbureau Route Circulair verzorgde het programma voor het evenement. Die ochtend gaven ze een presentatie waarbij verschillende circulaire voorbeelden aan bod kwamen. Gastsprekers Astrid van der Horst en Remco van Vliet van Walraven Group en Mandy Ladru van de Schijf Groep vertelden over hun ervaring met circulair ondernemen. Daarna gingen deelnemers met elkaar in discussie over circulaire producten die op tafels stonden uitgestald.
Aan de slag met een eigen businesscase
De middag bestond uit het maken van een start met een eigen businesscase. Daaruit kwamen praktische circulaire ideeën naar voren die ondernemers verder kunnen uitwerken.
“Mede door alle circulaire verhalen en het delen van ervaringen, heb ik inspiratie opgedaan voor mijn bedrijf. Bij een volgend circulair evenement zou ik zéker weer meedoen.” zegt Wim de Jong van Feka
De volgende bedrijven hebben het Circulair Ondernemerslab bijgewoond: Van Gerwen Metaaltechniek, Bouw en aannemingsbredrijf C.Mulckhuyse, Team Switch, Slagerij Woorts, Kif-Kif, Feka, Aquaplus, De 4 Nederland en gemeente De Ronde Venen. De gemeente kijkt of het evenement een vervolg kan krijgen.