Eindelijk een nieuw bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen, maar niet iedereen is blij

Eindelijk een nieuw bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen, maar niet iedereen is blij


Geplaatst op: 14 mei 2025

Na jaren is er eindelijk een nieuw bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen. Gisteravond stemde de gemeenteraad van De Ronde Venen in met het plan. Maar met de inhoud is niet iedereen blij.

Tekst: RTV Utrecht

Met het nieuwe bestemmingsplan wordt een oplossing gevonden voor meer dan 1600 illegale bouwsels die op eilanden in de plas staan. Die kunnen nu, onder voorwaarden, worden gelegaliseerd.

Je zou denken, daar is iedereen blij mee, zeker eilandbezitters. Maar na de stemming reageerden legakkereigenaren boos. Dat zit zo: in 2023 lag er, na jaren vergaderen en praten met betrokkenen, een conceptbestemmingsplan. Iedereen mocht dat inzien en erop reageren bij de gemeente.

In dat conceptplan stond dat de maximale afmeting van een blokhut 40 vierkante meter zou worden. Bij eilanden dichtbij natuurgebieden zou dat 30 vierkante meter zijn. Daar waren legakkereigenaren tevreden mee. De maximale oppervlakte is nu veranderd, en dat zet veel kwaad bloed.

Kleinere blokhutten dan 'beloofd'

Waarom is dit veranderd? Ronde Venen Belang, de grootste partij en onderdeel van het college in de gemeenteraad, is de afgelopen jaren anders gaan denken over blokhutten op de plassen. In hun partijprogramma en het coalitieakkoord uit 2022 stond nog dat ze zo veel mogelijk bebouwing op de plassen wilden laten staan. Nu zijn juist zij de indieners van het amendement dat de blokhutten kleiner moet maken.

Vooral de VVD, ook coalitiepartij, vindt dat onbegrijpelijk. Zij vinden dit een té grote wijziging ten opzichte van het conceptbestemmingsplan, en vinden het niet eerlijk dat blokhuteigenaren hier niet op hebben kunnen reageren. Ze zijn bang dat het draagvlak voor het plan onder legakkereigenaren hierdoor verdwijnt.
Ook de wethouder, Cees van Uden (D66) waarschuwt daarvoor. "We zijn geholpen als mensen zich aan de regels willen houden," betoogt hij tijdens de vergadering.

Gemeente te arm voor onderhoud

Hij benadrukt dat de gemeente afhankelijk is van legakkereigenaren om de Vinkeveense Plassen te behouden. "Wij als gemeente kunnen dat niet betalen, zij wel." Het idee is dat legakkereigenaren met een huisje op hun eiland investeren in een goede oever, waardoor de eilanden niet wegzinken in de diepe plas. Iets dat bij veel eilanden al gebeurd is.

Ook denkt de wethouder dat meer handhaving nodig is als de huisjes verkleind moeten worden. En juist het gebrek aan handhaving is precies waardoor alle problemen op de Vinkeveense Plassen ooit zijn ontstaan.
Ondanks de waarschuwingen is het amendement met ruime meerderheid aangenomen. Huisjes mogen nu maximaal 30 vierkante meter zijn, of in de zone dichtbij natuurgebieden 22,5 vierkante meter. Op die manier willen partijen de massaliteit op de Vinkeveense Plassen beperken, en meer ruimte geven aan groen. "Mensen komen niet naar Vinkeveen voor de blokhutten, maar voor de natuur," aldus Rogier Fernhout van RVB.

Geen goed bestuur

Ook een andere wijziging zorgde voor veel commotie in de raad. Eentje die bebouwing op eilanden in de buurt van natuurgebied Botshol verbied. Op meerdere eilanden staan daar al blokhutten, en in het originele plan mochten op deze plek kleine huisjes komen.

Partijen LEF, Ronde Venen Belang en GroenLinks/PvdA willen op deze plek helemaal geen blokhutten. Zij hopen dat natuurorganisaties daar het onderhoud van de legakkers op zich zullen nemen. Iets dat andere partijen in twijfel trekken en de wethouder een illusie noemt. Zij zijn bang dat legakkereigenaren geen onderhoud meer zullen plegen zonder blokhut, waardoor alle eilanden daar zullen zinken.

Het derde amendement dat veel stof deed opwaaien ging over de 'coulanceregeling'. Die was bedoeld voor mensen met grote legakkers, die netjes op het bestemmingsplan hebben gewacht met verkavelen en bouwen. Rechten om te verkavelen zijn gebaseerd op een luchtfoto uit 2023. Iedereen die vóór de luchtfoto al illegaal schuttingen had staan mag per kavel een blokhut bouwen. Mensen met grote legakkers die dat niet hebben gedaan, mogen nu niet alsnog verkavelen. Zij mogen daardoor dus veel minder huisjes bouwen.
De regeling is met een krappe meerderheid uit het plan gestemd, ondanks sterk afraden van wethouder Van Uden. Hij vindt dit erg oneerlijk voor mensen die zich juist aan de regels hebben gehouden en geen vorm van goed bestuur.

Bootlengte

Het ging de afgelopen weken ook veel over de maximale bootlengte en het maximale aantal dagen dat je je boot mag aanleggen aan een eiland. De maximale bootlengte is nu vergroot naar vijftien meter. Ook mogen mensen hun boot nu zeven maanden neerleggen in plaats van drie dagen.

Ondanks alle wijzigingen zijn de meeste raadsleden en ook de wethouder blij dat er eindelijk een plan is. De Provincie Utrecht gaat de komende zes weken naar het plan kijken en kan nog onderdelen verwijderen. Daarna hebben mensen zes weken om in beroep te gaan tegen het plan bij de rechter.

Daarna is het de bedoeling dat mensen met een illegaal huisje vergunningen kunnen gaan aanvragen. Dat moet dit jaar nog gebeuren, verwacht de gemeente. Als een blokhut of ontwerp aan de voorwaardes voldoet, mag die blijven staan of kunnen mensen beginnen met bouwen.


Laatst bewerkt op: 14 mei 2025 11:50

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Eindelijk een nieuw bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen, maar niet iedereen is blij

Na jaren is er eindelijk een nieuw bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen. Gisteravond stemde de gemeenteraad van De Ronde Venen in met het plan. Maar met de inhoud is niet iedereen blij. Tekst: RTV Utrecht Met het nieuwe bestemmingsplan wordt een oplossing gevonden voor meer dan 1600 illegale bouwsels die … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: