In mei van dit jaar werd het bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen vastgesteld. De gemeenteraad heeft daarbij ruimtelijke afwegingen gemaakt die wijzigingen in het bestemmingsplan tot gevolg hebben gehad. Zoals het besluit om in de zone nabij het Natura 2000 gebied Botshol geen bebouwing toe te staan. Hierbij is door verschillende partijen, waaronder het college van burgemeester en wethouders, het beeld gewekt dat dit besluit onzorgvuldig zou zijn. PvdA/GroenLinks stelt hierover schriftelijke vragen.
Raadslid Ernst Schreurs: “Voor het bestemmingsplan Vinkeveense Plassen is uitgebreid de tijd genomen. Van participatie richting de totstandkoming tot uitgebreide inspraakmogelijkheden bij de behandeling door de gemeenteraad. Daarna volgde de afweging en het besluit over het bestemmingsplan door de gemeenteraad. De afweging heeft de raad zorgvuldig gemaakt op basis van ruimtelijke argumenten. Het beeld wekken dat dat onzorgvuldig zou zijn is onterecht en daar moet het college niet aan bijdragen.”
Totstandkoming bestemmingsplan Vinkeveense Plassen
Door de gemeente is jarenlang gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen. Bij de vaststelling van het coalitieakkoord in 2022 is afgesproken om in dit bestemmingsplan te zoeken naar een zo ruim mogelijk bestemmingsplan voor recreatie. De gemeenteraad heeft verder echter geen uitgangspunten mee kunnen geven, waardoor de beoordeling van het totale plan pas aan het einde van het proces mogelijk was. Daardoor kon de raad op dat moment pas wijzigingen aanbrengen en dat heeft de raad ook gedaan.
Zorgvuldigheid
Door verschillende partijen, waaronder de colleges van de provincie en de gemeente, is het beeld gewekt dat de besluiten van de gemeenteraad onzorgvuldig zouden zijn. Dat terwijl de gemeenteraad juist een zeer zorgvuldige afweging gemaakt heeft, gebaseerd op ruimtelijk relevante argumenten en waarbij de inbreng vanuit de inspraak zorgvuldig is meegewogen. Het is daarbij de bevoegdheid van de gemeenteraad om een bestemmingsplan op basis van dergelijke afwegingen te wijzigen. Dat is gedaan en van onzorgvuldigheid kan dan ook geen sprake zijn. Dat beeld opwekken is niet goed voor het vertrouwen in het lokale bestuur.
Schriftelijke vragen
Desondanks is dit beeld wel opgeroepen en door het college van burgemeester en wethouders versterkt door de uitspraak in de media dat zij zich kan vinden in de kritische punten van de provincie hierover. PvdA/GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld waarin het college gevraagd wordt van welke onzorgvuldigheid er dan sprake zou zijn geweest. En als het college net als PvdA/GroenLinks tot de conclusie komt dat er een zorgvuldig proces is doorlopen, vraagt de fractie zich af waarom het college dat beeld wel heeft opgeroepen en versterkt door haar uitlatingen in de media.
Verder vraagt de partij of het college het met de partij eens is dat dat niet goed is voor het aanzien en vertrouwen in het lokale bestuur en of zij bereid is om haar woorden ten aanzien van de vermeende onzorgvuldigheid te corrigeren en dit beeld naar buiten toe weg te herstellen.
Ernst Schreurs: “We begrijpen heel goed dat inwoners verschillend denken over de afwegingen die de gemeenteraad gemaakt heeft, maar het is onterecht om die afwegingen om die reden weg te zetten als onzorgvuldig. We gaan ervan uit dat het college dit onterechte beeld corrigeert.”
.jpg)