001 - Escaperoom aglemeen

Kom in actie voor sterke Utrechtse economie


Geplaatst op: 28 januari 2011

In de aanloop naar de provinciale verkiezingen roept het bedrijfsleven in de provincie Utrecht de politieke partijen op om in actie te komen voor een sterke Utrechtse economie. Dat is nodig om te voorkomen dat de provincie achterop raakt en de kansen die er zijn niet verzilvert. De provincie Utrecht hoort aansluiting te blijven houden bij de kopgroep van de nationale economie.

Hoe de economie van de provincie Utrecht toekomstbestendig kan worden, staat in het 10-puntenakkoord dat MKB Midden, VNO-NCW Midden en de Kamer van Koophandel hebben opgesteld.

Dit akkoord staat ook centraal tijdens een debat met de lijsttrekkers dat het bedrijfsleven organiseert op woensdagavond 9 februari in het provinciehuis. De aanwezigen bepalen aan het eind van de avond welke politieke partij het meest ondernemersvriendelijk en goed voor de economie is.

Sterker maken wat sterk is
Het bedrijfsleven benadrukt dat de provincie moet inzetten op sectoren die drager van de regionale economie en kansrijk zijn zoals de bouw, transport & logistiek, zakelijke & financiële dienstverlening en medische technologie & zorg. Deze sectoren dragen substantieel bij aan de werkgelegenheid in tegenstelling tot gaming, creatieve industrie, lifesciences en duurzaamheidsindustrie.

In het debat op 9 februari staan de volgende zaken centraal:

- inzetten op een realistisch programma voor nieuwe bedrijventerreinen waarin vraag en aanbod goed op elkaar zijn afgestemd. Er is nu veel leegstand terwijl er ook vraag is naar extra bedrijfsruimte voor bijvoorbeeld transport & logistiek. In Woerden is vraag naar bedrijfshuisvesting van lokale ondernemers maar het aanbod bestaat uit leegstaande kantoorgebouwen. Dat sluit niet aan want in een kantoorgebouw kan nu eenmaal geen heftruck rijden. Mogelijkheden zijn er echter wel: in de regio Amersfoort hebben bedrijfsleven en gemeenten hierover een regionaal akkoord gesloten.

- de provincie moet serieus werk maken van werkgelegenheid voor laaggeschoolden. Uit onderzoek van de KvK blijkt dat er in 2020 voor dit deel van de bevolking te weinig werk zal zijn. De kenniseconomie is er voor hoogopgeleiden maar we moeten borgen dat er voldoende emplooi blijft aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dus geen bedrijven de provincie uitjagen die hierin voorzien.

- betere bereikbaarheid is niet een kwestie van uitsluitend meer openbaar vervoer, ook wegen en vooral provinciale wegen zijn van belang. Een nieuwe tramlijn zoals in Zeist mag niet ten koste gaan van de bereikbaarheid voor auto's.
- een meer duurzame economie is een grote kans voor het bedrijfsleven. Maar duurzaamheid moet bedrijfsresultaat opleveren en geen extra regelgeving. Dit kan bijvoorbeeld door energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Het debat op woensdag 9 februari is een eerste stap, later in het jaar zal het bedrijfsleven intensief lobbyen bij de nieuwe Statenleden en het nieuwe college van Gedeputeerde Staten.

Het 10-puntenakkoord van het Utrechtse bedrijfsleven is in te zien op www.kvk.nl/mn-verkiezingen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Kom in actie voor sterke Utrechtse economie

In de aanloop naar de provinciale verkiezingen roept het bedrijfsleven in de provincie Utrecht de politieke partijen op om in actie te komen voor een sterke Utrechtse economie. Dat is nodig om te voorkomen dat de provincie achterop raakt en de kansen die er zijn niet verzilvert. De provincie Utrecht … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: