Op de ringdijk in Wilnis is een meterslang gedicht van zangeres DO onthuld. Het gedicht herinnert aan de dijkverschuiving in Wilnis 20 jaar geleden. DO, zelf inwoner van gemeente De Ronde Venen, werd in navolging van Yousef Gnaoui en Freek de Jonge door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gevraagd om het dijkgedicht van 2023 te maken. Het waterschap wil met het dijkgedicht ook aandacht vragen voor de cruciale rol die dijken in Nederland spelen. Het gedicht is tot stand gekomen in samenwerking met de inwoners van Wilnis en gemeente De Ronde Venen. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het gedicht een maand lang te bewonderen. Daarnaast is er een pop-uptentoonstelling geopend gedurende deze periode.
Lees ook: Brandweerman Marcel was niet voorbereid op dijkdoorbraak Wilnis: 'Ik was van het brandjes blussen' 
“Het was heel bijzonder om met de inwoners van Wilnis in gesprek te gaan en samen te werken aan dit dijkgedicht”, vertelt DO. “Het gedicht is een eerbetoon aan de veerkracht en saamhorigheid van de gemeenschap. Ik ben trots dat ik mijn stem mocht geven om dit historische moment te herinneren.”
Belangrijker dan ooit
Het is voor de derde keer dat er een dijkgedicht wordt geschreven en uitgevoerd. In 2021 was het de beurt aan Yousef Gnaoui die bewoners van de regio Amstel, Gooi en Vecht bedankte voor hun bijdrage aan de dijken met zijn dijkgedicht. Want alle Nederlanders leveren via de waterschapsbelasting een bijdrage aan het behoud van de dijken. In 2022 is een dijkgedicht gemaakt in Muiden. Toen heeft Freek de Jonge een ode gebracht aan de dijken. Het dijkgedicht van 2023 staat in het teken van herinneren.
Bij het dijkgedicht in Wilnis trekt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen op met gemeente De Ronde Venen. Joyce Sylvester, dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “We vinden het belangrijk om stil te staan bij de dijkverschuiving van 20 jaar geleden, omdat de gebeurtenissen grote impact hebben gehad op de lokale gemeenschap. Maar ook om te benadrukken dat onze waterveiligheid niet vanzelfsprekend is en blijvende aandacht vraagt. In Nederland hadden we in 2003 voor het eerst te maken met een dijkdoorbraak door droogte in plaats van door storm en hoog water. De uitdagingen van ons waterbeheer zijn door klimaatverandering alleen maar groter geworden. Veilige dijken zijn voor ons land onder zeeniveau erg belangrijk. Hier zetten we ons als waterschap iedere dag weer voor in.”
Dijkgedicht 2023 door zangeres DO
‘Mijn Wilnis, m’n broeders, m’n zusters, zonder jou is er niets’
Deze regel uit het dijkgedicht slaat op de moedigheid van de inwoners van Wilnis, die destijds de handen ineensloegen om de dijkdoorbraak samen te boven te komen. Het volledige gedicht luidt als volgt:
Mijn Wilnis, waar Wil’is een weg geschiedt
De Ronde, de Kromme, geboren uit moeras en riet
Bewonder je kracht, je pracht, in het holst van de nacht met je vecht
Door dorpen en steden, Vinkeveen tot Mijdrecht
Laat me je beteugelen, begeleiden, voor een leven op veen
Mijn Wilnis, m’n broeders, m’n zusters, zonder jou is er niets
Meander door mijn aderen, samen één
Wanneer ik door wind en weer over je dijken fiets
Expo 'Gelijk aan de Dijk'
Om de herinneringen aan de dijkverschuiving nog tastbaarder te maken, is in Wilnis ook een pop-uptentoonstelling geopend: Gelijk aan de Dijk. De expositie is vanaf 26 augustus geopend en zal zolang het dijkgedicht zichtbaar is te bezoeken zijn in het NME-centrum in Wilnis. De focus ligt op de ervaringen en verhalen van betrokkenen van de dijkverschuiving. Voor kinderen vinden er diverse educatieve activiteiten plaats.
Burgemeester Maarten Divendal over de dijkverschuiving: “De dijkverschuiving had een enorme impact op onze gemeente, in het bijzonder op de inwoners en ondernemers van Wilnis. Het heeft ons een harde maar duidelijke les geleerd over het belang van stevige dijken. Daar staan we op een originele manier bij stil. Door herinneringen op te halen, ervaringen te delen en vooruit te kijken. Dat komt allemaal samen in het gedicht dat nu op de dijk is te lezen. Het is echt een aanrader om dat de komende weken te bekijken.”
Over de dijkverschuiving 20 jaar geleden
Op 26 augustus 2003 verschoof over een lengte van 60 meter in het Utrechtse Wilnis een gedeelte van de ringdijk langs de ringvaart van de polder Groot-Mijdrecht. Dit als gevolg van de droogte tijdens de hittegolf van 2003. De ringvaart kwam droog te staan en de woonwijk Veenzijde liep onder water. Ten zuiden van de breuk traden verzakkingen op, waardoor gas-, water- en elektriciteitsleidingen afbraken. Door de ramp werden tweeduizend bewoners geëvacueerd. Naast de grote impact die deze gebeurtenis had op de inwoners van Wilnis, was de materiële schade door de dijkverschuiving groot. Een dijkdoorbraak als gevolg door droogte was nog nooit eerder voorgekomen in Nederland. Na Wilnis is er voor alle keringen in Nederland extra aandacht gekomen.